Today lunch terasa nak makan laksa johor. So nak try la buat laksa johor ni. menjadi ke tak. Hari tu dah blajar ngan Kak Imah. Laksa Johor Kak Imah mmg kaw kaw nye. Dari tak minat laksa Johor dtg Riyadh terus jatuh cinta....fuhhh meleleh beb..:))
Ok lah ni resepi yg Kak Imah forwardkan...
Bahan tumis :
Bawang merah, putih, halia & serai di kisar,
lengkuas di titik. Rempah kari ikan (10 sudu) & lada kering.
Ikan
kembung (paling banyak), ikan tenggiri (kedua banyak), udang basah
(paling sedikit). Ikan direbus, buang tulang & dikisar, udang di
rebus & blend basah.
Cara2 :
Tumis bahan kisar sampai naik
minyak & garing. Masukkan lada kering & rempah kari ikan.
Masukkan ikan & udang yang di kisar serta air rebusan. Masukkan
santan, asam keping serta last sekali kerisik (lagi banyak lagi sedap
:))
Ulaman: Taugeh, daun selasih, bawang, timun, bunga kantan.
Mudah je kan..:))
Selamat mencuba..peace...:))
No comments:
Post a Comment