Saturday 18 May 2013

Orange Chiffon Cake...

First trial on chiffon cake. Yes I did it... Success and da cake very yummylicious...

Bahan A
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur
1 sudu makan oren sunquick - ita tambah
sedikit pewarna oren - ina tak tambah

BAHAN B
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tartar-(tak bubuh pun tak pe)

Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.

Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. 
Additional (sendiri nye idea) : asingkan sikit bahan yg digaul atas utk dicampurkan dgn satu sudu choc emulco for choc flavor. 

Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), secara selang seli, bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...



No comments:

Post a Comment